VorigeIV.10Volgende

Guurt IJpelaan

Guurt IJpelaan, geboren ca. 1616, dochter van Jan IJpelaan en Aechte Cornelisdr., zie III.3, genoemd in het testament van haar moeder uit 1639, dan overleden, met een dochter Adriaen die in haar moeders plaats erft.


Aantekeningen Aantekeningen Pieter Louter

De eerste vrouw van Arien Gerrits genaamd Guurt Jans IJpelaan was een dochter van Jan Willems IJpelaan x Aacht Cornelis; ze zal rond 1634 zijn overleden.
In het testament van haar grootmoeder in 1639 wordt vermeld dat haar moeder is overleden en dat dochter Ariaantje Ariens erfgenaam is. Zij heeft vier tantes van moederskant.

Op 7 februari 1634 compareert in gespannen vierschaar Arien Gerrits wonend in de Wormer en versoekt dat tot sijn dochter genaamd Arien Ariens (Ariaantje Ariens), tot voogd zal worden gestelt Jan Gerrits Hogeboom en dat van alle haar goederen die de voornoemde dochter heeft (Heiloo, Schepenrol 60).

In maart 1681 treden op (78, Hyp.):
 ▸ Maarten Sijmens Heeren als getrouwd geweest met Ariaantje Ariens, dochter van zaliger Arien Gerrits in zijn leven gewoond hebbend tot Heijloo, voor zichzelf en voor zijn kinderen geteelt bij voornoemde Ariaantje voor de ene helft.
 ▸ Cornelis Wilbers Colster en Jan Gerrits als voogden van Anna Jacobs, weduwe van Arien Gerrits voor de andere helft.
Zij verkopen een croftie geestland genaamd de Seijlemakerscroftie aan Arie Ariens Rinnegum mede tot Heijloo. Het is gelegen op het noordendt, omtrent 1,5 morgen, belent de kinderen van Dirk Jans ten noorden, de koper zelf ten oosten en zuiden en de oosterlijdtweg ten westen.

Maarten Sijmens Heere was een zoon van Sijmen Maartens Heere, waard in Heiloo.

Vervolg Volgende



Start : 31 december 1999 | Laatst bijgewerkt : 28 september 2010